سخنگوی وزارت بهداشت خبر داد:

ثبت نخستين مبتلا به آبله میمونی در ایران

رییس اداره بیماری‌های مشترک بین حیوان و انسان وزارت بهداشت خبر داد:

ابتلای ۴۵ نفر به تب کریمه کنگو | خبری از آبله میمونی نیست

رییس اداره بیماری‌های مشترک بین حیوان و انسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ۷۵ درصد بیماری‌های نوپدید و بازپدید و ۶۱ درصد بیماری‌های عفونی بین حیوان و انسان مشترک است و این بیماری‌ها مخازن و ناقلین زیادی داشته که توانایی ایجاد همه‌گیری گسترده را دارند.
کد خبر: ۱۳۷۲۲۷۴

به گزارش جام جم آنلاین، بهزاد امیری روز سه شنبه در نشست خبری به مناسبت ۱۵ تیرماه روز جهانی بیماری‌ های مشترک حیوان و انسان که در محل وزارت بهداشت برگزارشد، افزود: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو بیماریی است که امسال شیوع زیادی در کشور عراق داشته و به دلیل تردد زیاد، اکنون ۴۵ نفر به این بیماری مبتلا شده و ۳ نفر فوت کردند.

وی اظهار داشت: ذبح دام بدون رعایت دستورالعمل های بهداشتی عامل بیماری زا است، دامپروران، کشاورزان، قصاب و کارگران کشتارگاهها بیشتر در معرض خطر هستند و باید از وسایل محافظتی حین کار استفاده کنند.

وی با بیان اینکه به مردم توصیه می شود دام را از مراکز و میادین مجاز خریداری کنند، افزود: ظاهر سالم دام تاییده کننده سلامت دام نیست و دام نباید در معابر عمومی و منازل ذبح شود و حتما باید در کشتارگاه با حضور ناظرین ذبح آن انجام شود.

به گفته امیری، مردم از خرید گوشت های به ظاهر تازه در جاده ها خودداری کنند و دام به قطعات کوچک و مغز پخت مصرف شود.

این مقام مسوول در وزارت بهداشت تصریح کرد: هاری نیز از دیگر بیماری‌های مشترک حیوان و انسان است در صورت ابتلا مرگ فرد صد درصد است و درمانی برای آن وجود ندارد.

وی افزود: بحث اطلاع رسانی و افزایش آگاهی عمومی در جهت مشارکت‌های مردمی، افزایش تعاملات و هماهنگی های بین بخشی برای پیشگیری از بیماری‌های مشترک حیوان و انسان ضروری است، زیرا سلامت یکپارچه به عنوان یک رویکرد در بحث و کنترل این بیماری‌ها مطرح است.

امیری اظهار داشت: پایش، رصد و نظارت بیماری‌های تهدید کننده بین حیوان و انسان لطمات اقتصادی زیادی را برای حوزه سلامت ایجاد می کند و کنترل این بیماری‌ها زمانی امکان پذیر است که سلامت حیوان، انسان و محیط زیست فراهم شود.

وی ادامه داد: سلامت انسان در گرو سلامت حیوانات و محیط زیست است، به عبارتی دیگر وقتی سلامت انسان را تضمین می کنیم که بحث سلامت در حوزه حیوانات اهلی و وحشی و محیط زیست را در نظر بگیریم و اقدامات پیشگیرانه و کنترلی را انجام دهیم.

امیری اظهار داشت: هر ساله با افزایش موارد حیوان گزیدگی در کشور مواجه هستیم بیش از ۲۶۰ مورد حیوان گزیدگی در سال گذشته در کشور ثبت شد که عامل بسیاری از آنها سگ های ولگرد بودند.

وی گفت: در بحث حیوان گزیدگی جراحت به حدی شدید است که باعث مرگ انسان می شود و مهمترین بیماری‌های قابل انتقال از طریق گاز گرفتگی و هاری است این بیماری ویروسی از طریق بزاق آلوده به انسان باعث درگیری سیستم عصبی و باعث مرگ می شود.

امیری با بیان اینکه بیش از ۷۰۰ واحد درمان پیشگیری حیوان گزیدگی ایجاد کردیم و شستشوی و ضدعفونی کردن زخم، واکسیناسیون و تزریق سرم ضد هاری برای درمان این بیماری ضروری است، گفت: اگر فرد به موقع به مرکز درمانی مراجعه کند از مرگ نجات می یابد.

وی افزود: بیش از ۹۹ درصد می توان از بروز بیماری هاری پیشگیری کرد و تعداد افرادی که دچار حیوان گزیدگی می شوند به علت عدم توجه و اهمیت به این موضوع به مراکز مراجعه نمی کنند یا به علت مراجعه دیرهنگام و عدم دریافت سه نوبت واکسن فوت می کنند که سال گذشته ۱۶ نفر بر اثر هاری در کشور فوت کردند.

امیری با بیان اینکه کلیه خدمات درمانی حیوان گزیدگی رایگان است، گفت: واکسن هاری را از خارج وارد می کنیم بین پنج تا هفت یورو برای واکسن و سرم نیز ۵۶ یورو هزینه می شود.

وی ادامه داد: در بحث ارائه خدمات بین ایرانی و اتباع خارجی تفاوتی ندارد بخش عمده ای از مبتلایان به هاری که فوت کردند افغانی بودند.

این مقام مسوول در وزارت بهداشت خاطرنشان کرد:خود را موظف به ارائه خدمات به تمامی افراد می دانیم و تمامی خدمات بصورت رایگان ارائه می شود.

وی به تب مالت نیز اشاره کرد و گفت: در سال گذشته ۲۰ هزار ۴۹۰ مورد تب مالت در کشور شناسایی شد، این بیماری نادر است و اگر آن را در دام کنترل کنیم در انسان نیز کنترل می شود.

وی افزود: تب مالت ۹۹ درصد از دام و از طریق خوردن شیر و لبنیات غیر پاستوریزه، تماس با ترشحات آلوده دام از طریق چشم دهان بینی و پوست وارد بدن شود.

امیری ادامه داد: سالک نیز از دیگر بیماری‌های مشترک حیوان و انسان است که در سال گذشته ۱۶ هزار و ۳۰۷ مورد سالک شناسایی شد.

وی افزود: این بیماری از طریق گزش پشه خاکی به انسان منتقل و باعث زخم های مزمن می شود.

امیری تصریح کرد: در ۱۹ استان کشور این بیماری شایع است، کنترل سخت و دشواری دارد مخازن آنها در طبیعت زیاد هستند هر ساله بخشی از خدمات بهداشتی صرف درمان سالک می شود.

به گفته وی، اصفهان، خراسان رضوی، گلستان و سمنان شیوع بالایی در زمینه سالک دارند.

وی ادامه داد: سال گذشته ۴۱۳ مورد بیماری کیست هیداتی در کشور شناسایی شد و در مورد تب شالیکاران در سال گذشته ۲۵۱ مورد ثبت شد، ۱۰۷مورد ابتلا به سیاه زخم داشتیم و این بیماری از طریق خراش های پوستی وارد بدن انسان می شود.

وی در زمینه عقرب زدگی و مارگزیدگی اظهار داشت: در سال گذشته ۴۲ هزار و ۳۶۵ مورد عقرب زدگی، ۶ هزار ۲۴۸ مورد مارگزیدگی در سال گذشته داشتیم که ۸ نفر بر اثر عقرب زدگی و ۹ نفر بر اثر مارگزیدگی فوت کردند.

به گفته امیری، ایران از کشورهای موفق در منطقه در زمینه تولید واکسن و محصولات بیولوژیک است .

وی تصریح کرد: در بحث پیشگیری از بیماری‌های مشترک حیوان و انسان تمامی این عوامل و راههای انتقال را باید تحت کنترل قرار دهیم، کودکان زیر ۵ سال، سالمندان بالای ۶۵ سال، مادران باردار و بیماران دچار ضعف سیستم ایمنی نسبت به ابتلا بیماری‌های مشترک حیوان و انسان بیشتر در معرض ابتلا هستند.

خبری از آبله میمونی نیست

امیری در مورد بیماری آبله میمونی گفت: تاکنون هیچ مورد آزمایشگاهی تایید شده ای از آبله میمونی در کشور وجود ندارد.

وی افزود: این بیماری از حیواناتی که در مناطق جنگل‌های آفریقا به انسان منتقل شده علت انتخاب اسم آبله میمونی آن بوده که این بیماری در سال ۱۹۵۸ از میمون ها شناسایی شد، نامگذاری شده ولی در آینده ای نزدیک نام آن تغییر خواهد کرد.

امیری تصریح کرد: خاستگاه این بیماری در آفریقای مرکزی و غربی بوده و به دلیل تردد افراد به کشورهای مختلف، شیوع جهانی پیدا کرد و ۵ هزار ۷۸۳ مورد ابتلای انسانی در کشورها شناسایی و گزارش شده است.

وی ادامه داد: در پی تماس با ترشحات آلوده بثورات یا ضایعات پوستی در افراد مبتلا ظاهر می شود .

امیری تصریح کرد: ما با شیوع این بیماری، اطلاعات را رصد کرده و کمیته علمی را تشکیل دادیم ،دستورالعمل راهنمای بالینی و پیشگیری و کنترل آبله میمونی را تدوین کرده و به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ شده است.

وی تصریح کرد: در ۱۲ قطب دانشگاهی امکان تشخیص و شناسایی آبله میمونی ایجاد شد، کنترل در مبادی ورودی در پایگاه مراقبت بهداشتی مرزی انجام می شود، افرادی که از کشورها وارد می شوند به وسیله خوداظهاری و معاینات کنترل می شوند.

وی درباره آموزش و اطلاع رسانی در مورد بیماری سالک افزود: تعاملات بین بخشی در زمینه اقدامات پیشگیرانه سالک با دانشگاههای علوم پزشکی وجود دارد ، آموزش و اطلاع رسانی مردم در بحث پیشگیری از گزش حشرات و حیوانات باید گسترش یابد.

وی ادامه داد: استفاده از لباس آستین بلند، نصب توری و پشه بند برای ورود حشرات و پشه و گزش آنها ضروری است.

امیری درباره اقدامات پیشگیرانه در روستاهای ورامین از گزش حشرات اظهار داشت: سال گذشته سالک در ورامین بیشتر شیوع یافته بود که تعاملات بین بخشی در راستای اقدامات پیشگیرانه، جمع آوری نخاله های ساختمانی، سم پاشی برای پشه خاکی ها و غیره در این راستا انجام شد.

وی خاطرنشان کرد: تمامی حیوانات خونگرم می توانند ناقل بیماری‌ها باشند اگر فردی توسط سگ، گربه و غیره مورد گاز گرفتگی قرار گرفت حتما به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کند.

منبع: ایرنا

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها